03 June 2011

Inspiration - Crocheted dresses // Инспирација - Хеклани Фустани

Oasis Crochet Frill Dress

I love the idea. Love the shape, color and the length. It is 100%Viscose. I have never worked with viscose but by the look of it, it seems similar like crocheting with silk thread and that is not that easy to crochet. It seems like it is going to slip from your fingers easily and make this crochet garment very hard to make. That's why I say thumbs up for this dress and the crocheter that is doing this garment.

Ми се допаѓа формата, бојата и должината на овој фустан. Составот е 100% Вискоза. Никогаш не сум работела со конец со овој состав и не знам како е да се работи со него, меѓутоа по сликата изгледа како свиленкаст конец и можам да кажам дека не е баш лесно да се работи со него. Ваквите конци лизгаат низ рацете и хеклањето станува потешко. Затоа и симнувам капа на личноста која ги хекла овие фустани.  

French Connection Long Sleeved Crochet Dress

This dress couldn't be made by a beginner crocheter. You would need to know more about construction because if you noticed this dress is not done in regular straight rows, they are done in a way that it wraps the body in different directions. The only thing that I mind about this dress is the shoulder pads.

Овој фустан не може да биде направен од некој кој е почетник. Бодот кој се користи не e тежок ама редовите не се рамни и потребно е добро знаење за конструкција за да би можел фустанот да изгледа убаво и да го има овој ефект при кој фустанот изгледа дека се обвиткува околу телото. Единствено нешто што не ми се допаѓа се нарамениците.

Karen Millen Metallic Crochet Dress

Just like the French Connection dress before, this dress also has great construction work. I love the V-neck and the shoulder part of the dress.

Исто како и фустанот погоре за овој фустан е потребна добра конструкција. Ми се допаѓа V-изразот и делот кај рамењата.

6 comments:

sugarhoneybaby said...

Ova treca je bas super!:)

The Fire Inside Me said...

уф баш ми се допаѓаат, посебно вториот белиот ми е фаворит, да можам веднаш би го купила!

Suzana said...

Sve tri su toliko lijepe da ne mogu odlučiti koja je najljepša.

Anonymous said...

Ova bijela je fantastična! Sve tri su divne ali bijela naj naj!

Jolanda said...

Svaka je za sebe posebna!! Kada bi morala birat odlučića bi se za prvu :)
Pusa

Marija - This is a fashion blog! said...

Druga i treca haljina su savrsene! Ali posebno durga :)))